חשיבות התוכן וההגשה שלו באתר
בטח שמעתם בעבר את הקביעה שהתוכן הוא המלך.
רעות רחל גבע
28 ביוני 2020
רעות רחל גבע
28 ביוני 2020
תוכן לא מגיע רק בפורמט כתוב, אלא גם בפורמט ויזואלי (סטילס, וידאו, אנימציה, טיפוגרפיה ועוד) וגם בפורמט אודיו (פודקאסטים למשל).
אני לא יוצרת תוכן, לפחות לא באופן מקצועי. אבל כן יש לי את הידע והיכולת לקחת תוכן מוכן ולהציג אותו באופן שישרת אותו בצורה הטובה ביותר. למה הכוונה, ואיך עושים את זה?
בסוף חודש יוני אני הולכת לדבר בדיוק על הנושא הזה פאנל מומחים באונ' תל אביב, בפקולטה למדעי החברה, מול סטודנטים לתואר שני בתקשורת, ועל כך גם אדבר במאמר שלפניכם.
מה זה תוכן שלם?
כפי שכבר ציינתי בראש המאמר, תוכן הוא תמהיל של טקסט, ויזואל ואודיו. על מנת למקסם את האפקטיביות של כל תוכן שאנחנו מגישים לקהל שלנו, אנחנו צריכים לוודא שכל האלמנטים עובדים יחד – מה שנקרא, השלם גדול מסך חלקיו.
יכול להיות טקסט מדהים או ויז'ואל יוצא דופן, אבל כדי שהתוכן הזה יבלוט וישרת אותנו בצורה הטובה ביותר עלינו להגיש אותו בצורה הנכונה והטובה ביותר.
חשיבות התוכן הכתוב
כשאתם ניגשים לכתיבת תוכן לאתר, חשוב לזכור שאתם כותבים עבור הקוראים שלכם ולא עבורכם. השינוי הזה בנקודת המוצא ישפיע על אופן הכתיבה שלכם – הן ברמה הפרקטית של בחירת המילים, והן ברמת ההגשה – העיצוב, שבירת השורות והחלוקה לפסקאות.
אז מי הקוראים שלכם? שימו לב שהתשובה לשאלה הזו לא דומה לפילוח של קהל היעד שלכם למשל, אלא היא הרבה יותר טכנית, והיא גם לא משתנה מאתר לאתר.
את האתר שלכם קוראים שלושה סוגי קוראים:
איך ההתייחסות לשלושתם באה לידי ביטוי?
על ידי חלוקה ופריסה נכונה של התוכן. כשאתם ניגשים לכתוב מאמר, שימו לב שאתם לא כותבים פסקה אחת ארוכה שלא נגמרת: ברמה הויזואלית, התוכן יראה מאוד ארוך ומאיים, וברמה הפרקטית לקורא יהיה קשה מאוד להתמצא והוא עלול להתייאש ולוותר – ואנחנו לא רוצים שזה יקרה.
חלקו את התוכן שלכם לפסקאות. הן לא חייבות להיות קצרות, אבל כן חשוב שתהיה חלוקה פנימית לתוכן. שלבו הסברים מעמיקים ויסודיים לטובת הקוראים הראשונים שלנו, ושלבו בולטים כדי לחלק את הקריאה בצורה נוחה והגיונית, וגם כדי לעזור לקורא להתמצא.
דרך נוספת לעשות זאת היא באמצעות תתי כותרות – וחשוב מאוד לא לוותר עליהן!
בחלוקה לתתי כותרות אתם בעצם מייצרים "עוגנים" לתוכן שלכם, והקורא שמחפש את עיקרי הדברים יכול לרפרף ולהתעמק בנקודות שרלוונטיות אליו במידת הצורך.
תתי הכותרות האלה חשובות גם לגוגל – משום שכך הוא יכול לסרוק את התוכן שלהם ביעילות רבה יותר, וזיכרו: ככל שהתוכן שלכם ידידותי יותר לגולש, ככה גוגל יאהב אותו יותר.
דרך נוספת ליצור עוגנים ויזואליים זו הדגשת מילים: הדגישו מילות מפתח או ביטויים מרכזיים לאורך התוכן שלכם, כך שהגולש יוכל לזהות אותן במהירות ולהתמצא בקלות יותר לאורך הקריאה.
שלבו לאורך הטקסט הפניות לעמודים אחרים באתר: זהגם יעזור לגוגל עם הסריקה של האתר – משמע יעזור לקידום האורגני שלכם, וגם יעזור לגולש להתמצא באתר ולהמשיך לשוטט בו יותר זמן.
נקודה נוספת וחשובה היא הפחד מיותר מידיי תוכן. אין דבר כזה!
אל תפחדו לכתוב כמה שיותר בעמודים הפנימיים של האתר. לדף הבית יש חוקים משלו, אך בכל עמוד אחר באתר אל תפחדו לתת כמה שיותר מידע. עם זאת, שימו לב שאתם לא חוזרים על עצמכם והקפידו להיות ענייניים.
דרך נוספת להעמיק היא שימוש בסטוריטלינג. ספרו את סיפור המותג שלכם והגישו את המידע בצורה מעניינת שתעורר עניין בקורא.
שילוב תוכן ויזואלי וגרפי
זה דבר ידוע שהקשב של הגולש היום הולך ומצטמצם. גם אם מי שקורא את התוכן שלכם הגיע אליו כי הוא מחפש את המידע, אנחנו רוצים להקל עליו ולהפוך את הקריאה לכמה שיותר מהנה ונעימה, ולכן נרצה ליצור לו מעין "הפסקות" יזומות לאורך הקריאה.
איך עושים את זה?
באמצעות שילוב של אלמנטים ויזואליים שעוזרים להמחיש את המסר, ובעצם נותנים למוח סוג של אתנחתא מהקריאה, גם אם לכמה שניות. שלבו לאורך הטקסטים שלכם תמונות אווירה, אייקונים ואפילו גרפיקות כדי לחלק את הטקסט בצורה נכונה. זיכרו שבחירת האלמנטים הויזואליים צריכה לתמוך במסרים הכתובים, ולכן ביחרו אותם בתבונה ועם הקשר למה שנאמר, ולא רק כדי למלא חלל ריק.
עם זאת, שימו לב שאתם לא יוצרים "בוקסות" של תוכן ויזואלי ברצף, כי גם זה מעמיס על העין. שמים כמה תמונות או וידאו ברצף? הקפידו להפריד עם טקסט, אפילו אם זו שורת תיאור התמונה.
בבחירת התמונות שלכם השתדלו לצמצם שימוש בתמונות קנויות וגנריות. מזה יש לכולם מספיק. העדיפות היא ליצור מאגרי תמונות מקוריים משלכם, כאלה שיצולמו במיוחד עבורכם ויתאימו לשפה, למסרים ולשפה הויזואלית של העסק שלכם. אם בכל זאת אתם עושים שימוש בתמונות ממאגרי תמונות, השקיעו את האקסטרה מאמץ בחיפוש אחרי תמונות שנראות מקוריות יותר, שלא צועקות "שאטרסטוק". לתמונות האלה יש אפקט מאוד כללי, והן מבטלות את כל הייחוד שאתם רוצים ליצור עבור העסק שלכם, וחבל.
נקודה נוספת היא לבחור תמונות בשפה אחידה: יכול להיות שאתם בוחרים תמונות לעמודים שונים באתר, והן לא יעמדו פיזית אחת ליד השניה, אך עדיין אנחנו רוצים ליצור מצב של שפה הרמונית בין כל העמודים ולכן רצוי לבחור תמונות בסגנון דומה לכל העמודים באתר.
בשימוש בוידאו שימו לב שאם ההגדרה היא שהוא יפעל אוטומטית, יש להגדיר שהוא יתנגן בלופ ובלי קול. אף אחד לא אוהב וידאו שמתחיל להתנגן בקולי קולות בלי שהוא מבין מאיפה זה הגיע.
אם הוידאו מחייב סאונד, וודאו שיש לו כתוביות ושההפעלה שלו היא לא אוטומטית. (למה לא אוטומטית?)
לא הכל בבת אחת!
זיכרו: רוב האנשים שמגיעים לאתר שלכם, עוד לא מכירים אתכם. הם עדיין לא נחשבים ללידים אפילו, הם קהל קר שצריך להתחמם תוך כדי שיטוט באתר. אתם לא רוצים "לזרוק" עליהם את כל המידע בבית אחת: זה יגרום להם להרגיש overwhelming ועלול להרתיע.
חלקו את התוכן בצורה חכמה בין עמודי האתר, וקשרו בין העמודים בעדינות באמצעות קישורים הגיוניים בטקסט, או באמצעות כפתורים רלוונטיים. כך תגרמו להם לשוטט באתר ולהכיר אתכם ואת העסק שלכם – כל פעם קצת.
אם אתם מרגישים שיש צורך בדף שאלות ותשובות שיענה על שאלות שחוזרות על עצמם, כנראה שלא נתתם מידע מספיק יסודי בעמודים השונים באתר. חשבו איך אתם יכולים לשלב את המידע הזה בעמודים הקיימים: ולכן פרקו את השאלות, חלקו אותן לפי נושאים ושלבו אותן בצורה הגיונית בעמודים הקיימים כבר.
מקווה שהמאמר הזה עשה לכם קצת סדר בחשיבות התוכן באתר ואיך לגשת אליו, כך שהוא ישרת אתכם בצורה המיטבית ביותר מכל הבחינות.
בובה, כמה שאלות:
לא הבנתי את הנקודה הזו – האם נגישות לבעלי מוגבלויות זה לא קשור לתהליך של איפיון ובניית האתר? מבחינת גודל הטקסט, פונט וכו'? כנ"ל לגבי נגישות העברת המסר לא בטוחה שהבנתי.
שתי הנקודות האלה לא מתחברות לי באופן ישיר לתוכן, אלא לעיצוב האתר ואני חושבת ששווה להתייחס אליהן במאמר נפרד. אולי דגשים לעיצוב האתר / נראות ויזואלית או משהו כזה? ברמת המאקרו יותר ולא המיקרו של כל תוכן בפני עצמו. מקווה שברור, אם לא בואי נדבר ואסביר.
[gs-fb-comments]
אני חברת לשכה כבר כמה שנים.
בשנת 2023 קיבלתי אישור רשמי של הלשכה ואני חברה גם בצוות היועצים הטכנולוגיים והמרצים הטכנולוגיים המאושרים על ידיה
בשנת 2019, הצטרפתי לצוות ההפקה של כנס "מדברות דיגיטלית 2" יצא לי להיות מעורבת בהרבה כנסים ולהיות חלק מצוותי הפקה של הרבה אירועים בחיי.
אבל בכנס הזה זאת הייתה הפעם הראשונה שעמדתי על במה בהקשר המקצועי הנוכחי שלי.
בכנס הזה הכרתי נשים מדהימות שחלקן מלוות אותי עד היום.
קהילת לידרס הוקמה בשנת 2023 כקבוצת וואטסאפ.
באוגוסט 2023, התקיים אירוע האופליין הראשון של הקהילה והתבקשתי להעביר את ההרצאה הראשונה באירוע -
"צעדים ראשונים וכלים פרקטיים ליזם המתחיל"
נכון לחודש יוני 2024, העברתי במסגרת שבוע הנערה של עמותת שוות, 4 הרצאות.
אני לוקחת חלק בשבוע הנערה כבר שלוש שנים ברציפות, דצמבר 2021, דצמבר 2022 ומרץ 2024 (שבוע הנערה נדחה מדצמבר למרץ בעקבות המלחמה)
במסגרת הפעילות, בשנה האחרונה העברתי 2 הרצאות ולא אחת. ההרצאות היו לנערות ונערים בגילי חטיבת ביניים ותיכון. הן הועברו ביפו, בת-ים, רחובות וחדרה.
בהרצאה אני מספרת את הסיפור האישי והמקצועי שלי, מדברת עם הנערות והנערים על חשיבות של קידום נשים במרחב הציבורי, מנהלת איתם דיון על מצב האישה בארץ ואיך אפשר לשפר את זה, ביטול סטרואטיפים, וכאמור את סיפורי האישי, מערכות יחסים, מאיפה באתי, מה עברתי, החלומות האישיים והמקצועיים שלי ובעיקר אם אני יכולה לכבוש פסגות ולהגשים חלומות - אין סיבה שהן לא יוכלו.
כמובן שהתוכן והשפה וההרצאה בכלל מותאמת כל פעם מחגש לשכבת הגיל אותה אני פוגשת
נכון לחודש יוני 2024, העברתי בעמותה למנהלי פרויקטים (PMI) 2 הרצאות.
הרצאה ראשונה - "לנהל את מנהלי הפרויקטים"
הרצאה שניה - "אופטימיזציה בניהול: כלים למנהל הממקבל"
נכון לחודש יוני 2024, העברתי במכללת אפקה 2 הרצאות שונות מספר פעמים.
הרצאה אחת על סיפור חיי היזמי - "להפוך לימון למיץ תפוזי דם"
הרצאה שניה, שיעור בקורס פיתוח אג'ילי לתלמידי שנה ד בחוג להנדסה תעשיה וניהול - "להוביל ביעילות את צוות הפיתוח"